آب سخت چیست + ویژگی های آن

%name آب سخت چیست + ویژگی های آن

آب سخت به نوعی منبع آبی گفته می شود

آب سخت چیست و نوشیدن آن چه عوارضی برای سلامتی دارد؟

آب سخت به نوعی منبع آبی گفته می شود. در این مدل آب ها عموما انواع معدنی به وفور وجود دارند و بیشترین این مواد را می توانیم کلسیم و منیزیم نام ببریم.

آب سخت چیست؟

اکثر کسانی که با آب سخت کار کرده اند، بعد از اینکه مثلا دست های خود را شستند، کاملا احساس می کنند که 1 لایه ی نازک از انواع مواد معدنی بر روی پوست دستشان قرار گرفته هست. این موضوع بر میگردد به این مسئله که آب سخت سرشار از انواع مواد معدنی هست و همین موضوع سبب می شود که آب مورد نظر سنگین تر از حالت رایج به نظر برسد.

کلسیم و منیزیم 2 عنصری هستند که بیشترین درصد موجودی در آب سخت را دارند. اصلا مقدار کلسیم موجود در آب سخت به حدی هست که وقتی دست ها با صابون شسته می شود، پساب صابونی ایجاد می شود.

اما اکنون این سوال مطرح می شود که آیا آب سخت شایستگی استفاده دارد یا خیر؟

%name آب سخت چیست + ویژگی های آن

در آب سخت عموما انواع مواد معدنی به وفور وجود دارند

باید بگوییم بله؛ تا حدودی می شود از آب سخت برای پاک کنندگی و نظافت استفاده کرد اما برای نظافت بیشتر، شما نیاز دارید که از مواد شوینده ی بیشتری هم استفاده کنید. یکی از مهم ترین دلایلی که ممکن هست زمینه را برای پیدایش آب سخت فراهم کند، ردشدن آب رودخانه از بسترهایی هست که گچ، آهک و ژیپس در آن ها وجود دارد.

ردشدن رودخانه از این بسترها سبب می شود تا موادی همچون کلسیم، منیزیم کربنات، بی‌کربنات ‌ها و سولفات‌ ها به آب افزایش شوند و نهایتا به قول معروف، آب را سنگین تر نمایند. آب های سخت عموما رسوبات زیادی دارند و همین موضوع سبب می شود تا مخازن نگهداری آن ها و لوله هایی که این آب از آن ها میگذرد گرفتار مشکلات مختلفی شود.

آب های سخت و رسوبی معمولا 1 طعم آهن زیادی دارند و همین موضوع سبب می شود تا شایستگی خوردن نداشته باشند. در ادامه درباره ی انواع آب های سخت و ویژگی های آن ها بیشتر برایتان توضیح خواهیم داد. لطفا تا انتهای مقاله با ما همراه باشید :

%name آب سخت چیست + ویژگی های آن

ما 2 نوع آب سخت داریم؛ آب سخت دائمی و آب سخت موقتی.

انواع آب سخت

احتمالا برایتان جالب باشد اما نیاز هست بدانید که آب های سخت هم در انواع مختلفی تولید می شوند. البته ما می توانیم انواع آب سخت را در مورد دائمی بودن و یا موقتی بودن آن ها معرفی نماییم.بنابراین ما 2 نوع آب سخت داریم؛ آب سخت دائمی و آب سخت موقتی.

آب سخت موقت:

بی کربنات کلسیم و بی کربنات منیزیم، 2 عامل پیدایش آب های سخت موقتی هستند. آب های سخت موقتی عموما با ریختن آهک و یا جوشانده شدن، سنگینی شان را از دست می دهند. معمولا طی جوش‌آمدن آب این اتفاق می افتد که کربنات از بی کربنات سوا می شود و کلسیم به صورت رسوب در ته کاسه، ته نشین می گردد.

بیشتر بخوانید:  معرفی رشته حقوق

آب سخت دائمی:

آب های سخت دائمی عموما بر تاثیر وجود مواد معدنی مشابه سولفات کلسیم ، کلرید کلسیم و یا سولفات / کلرید منیزیم به وجود می آیند. این ترکیبات موجود در آب عموما با جوشانده شدن رسوب نمی کنند و باید از راه های دیگری برای از بین بردن سختی آب استفاده نمود که این راه ها به تبع، سخت تر و وقت گیر تر و پیچیده تر هستند. اسمز معکوس و ستون تبادلی یونی و غیره را می توانیم از مهم ترین راه هایی معرفی کنیم که می تواند سختی آب های سخت موقت را از بین ببرد.

مضرات و تاثیرات بد مصرف آب سخت بر روی تجهیزات و لوازم زندگی

مهم ترین نگرانی که در رابطه با وجود آب های سخت در منابع آبی، علاوه بر جان انسان ها، مربوط به نابسامانی تجهیزاتی می باشد که مستقیما با این نوع آب در ارتباط هستند. مثلا آب گرمکن هایی که آب های سخت از آن ها ردشدن می کنند عموما بعد از مدتی، رسوبات کلسیم کربنات شدید در داخل آن ها مشاهده می شود که این رسوبات در طولانی مدت می توانند کل دستگاه را از کار بیندازند. 9 تنها آب گرمکن، بلکه تمامی مواردی که در معرض چنین آب هایی هستند، خیلی آسوده می توانند، کل تجهیزات را خراب کنند و ضررهای مالی زیادی را بر روی دست افراد بگذارند.

شیرآلات و انواع کتری ها و قهوه سازها، از جمله موارد و تجهیزات آشپزخانه ای هستند که بیشتر از هر وسیله ی دیگری می توانند در معرض آب سخت قرار گیرند. رسوبات موجود در آب سخت، به تندی بر روی کارایی و کیفیت شیرآلات تاثیر می گذارد و می تواند آن ها را از کار بیندازد.

اما برای کتری ها و قهوه سازها هم، این موضوع این موضوع صدق می کند. عموما یکی از مواردی که می تواند تا حدودی از حجم رسوبات موجود در کتری کم کند، ریختن سرکه در چنین ظروفی می باشد. سرکه سبب می شود تا رسوبات ناشی از سختی آب، خیلی آسوده تر از حالت نرمال حل شود.

d8a2d8a8 d8b3d8aed8aa da86db8cd8b3d8aa d988 da86d987 d988db8cda98daafdb8c d987d8a7db8cdb8c d8afd8a7d8b1d8afd89f 631af16469a94 آب سخت چیست + ویژگی های آن

شیرآلات و انواع کتری ها از جمله تجهیزاتی هستند که در معرض آب سخت قرار می گیرند

مضرات و تاثیرات بد مصرف آب سخت بر روی سلامت انسان ها

برخلاف تمامی مواردی که در ارتباط با تاثیرات مخرب آب های سخت بر روی انواع تجهیزات و لوازم آشپزخانه برایتان نام بردیم، بد نیست بدانید که به‌طور اتفاقی آب های سخت در اکثر مواقع برای بدن انسان مفید هستند.

سازمان بهداشت جهانی یا همان who اعلام کرده که افراد طی خوردن آب های سخت، برخلاف اینکه این آب ها به تندی بد مزه و بد طعم هستند، می توانند کلسیم، منیزیم و انواع مواد معدنی مورد نیاز بدن را به آن برسانند و این موضوع می تواند در ابعاد مختلف سلامتی بدن انسان تاثیرات خیلی زیادی بگذارد.

بیشتر بخوانید:  کاشت و پرورش گیاه خرفه

نوشیدن آب سخت می تواند تا حد زیادی از پوکی استخوان در آینده پیشگیری کند چرا که وجود کلسیم موجود در آب سخت، زمینه های بیماری پوکی استخوان را به آسودگی از بین می برد. منیزیم نیز علاوه بر اینکه می تواند سلامت استخوان های شما را وثیقه کند، وجود آن در بدن برای پیشگیری از مشکلات قلبی، دیابت و فشار خون خیلی نیاز هست.

پس متوجه شدیم که آب های سخت به تنهایی می توانند برای بدن انسان خیلی مفید هم باشند ولی 1 موضوعی وجود دارد که می تواند آب سخت را برای بدن انسان مضر کند. آن هم این هست که آب های سخت به دلیل خاصیت خورندگی که دارند، می توانند رسوبات سمی موجود در لوله ها را بکنند و با خود همراه نمایند. و همین سم ها در آب سخت می تواند برای سلامتی انسان ضررهای زیادی داشته باشد.

راه های کم کردن و از بین بردن سختی آب چیست؟

همان طور که خدمت تان عرض کردیم، راه های زیادی وجود دارند که به واسطه ی آن ها می توان سختی آب را از بین برد و آن ها را ته نشین کرد. قبلا هم خدمت تان عرض کردیم که یکی از آسان ترین راه هایی که به واسطه ی آن می توانیم سختی آب را از بین ببریم، جوشاندن آب هست اما اگر سختی آب ، دائمی باشد و به این آسودگی ها از بین نرود، جوشاندن آب به هیچ وجه نمی تواند سبب از بین رفتن سختی موجود در آب باشد. بنابراین در چنین مواردی نیاز هست که از راه های دیگری برای از بین بردن سختی آب استفاده کنیم :

تبادل یونی (Ion Alternate)

تبادل یونی یکی از راه هایی هست که به واسطه ی آن می توانید یون های سنگین و سخت آب را از آن سوا کرده و با یون های سبک تر جانشین نماییم. عموما این کار به واسطه ی ستون های تبادل یون و رزین های عوض‌کردن یون انجام می شود. در روش های کم کردن سختی آب به وسیله ی تبادل یونی، معمولا یون های سبکی مشابه سدیم، جانشین یون هایی مشابه کلسیم می شوند.

فرآیند کلارک (Clark’s Course of)

این روش نیز یکی دیگر از راه هایی هست که می توانیم به واسطه ی آن سختی آب را کاهش دهیم. این کار براساس افزایش ph آب انجام می شود. برای افزایش ph آب کافیست که مقداری هیدروکسید کلسیم به آن افزایش کنیم. این کار سبب می شود تا ph آب افزایش یابد و نهایتا یون های سنگین آن رسوب و ته نشین گردند.

کلات سازی (Chelation)

یکی دیگر از روش های کاهنده ی سختی آب نیز، کلات سازی هست. در این روش عموما لیگاندهای چند‌ دندانه ‌ای مشابه EDTA را داخل آب می کنند و این لیگاندها خیلی آسوده یون های ناخواسته ی موجود در آب را به سمت خود جذب می کنند و سبب می شوند تا سختی آب کم شود. معمولا هم بیشترین یون هایی که در این بخت جذب لیگاندها می شوند، کلسیم و منیزیم می باشند.

اسمز معکوس (Reverse Osmosis)

اسمز معکوس یکی دیگر از روش هایی هست که از آن برای از بین بردن سختی آب استفاده می کنند. البته این روش را برای از بین بردن شوری آب هم به کار می برند. روش کار در اسمز معکوس این هست که از 1 غشای نیمه تراوا برای الک کردن آب استفاده می شود.

این غشا، یون های سنگینی که سبب سختی آب می شوند را از خود ردشدن نمی دهد و سبب می شود تا این یون ها سوا شده و ته نشین شوند. در نهایت شما با این کار 1 آب سبک و سالم خواهید داشت.

علائم و نشانه هایی که سبب می شوند متوجه شوید 1 آب سخت هست

حقیقتا راه های زیادی وجود دارند که می توانید به واسطه ی آن متوجه شوید که آب مکان زندگی شما سخت هست. یکی از دم دستی ترین و آسوده ترین این راه ها، این هست که مقداری از آب مکان زندگی خود را به 1 آزمایشگاه بدهید تا بررسی کند که آیا آب مکان مورد نظر شما سخت هست یا خیر. عملکرد ی این آزمایش نهایتا به دست شما خواهد رسید و نهایتا شما متوجه می شوید که با 1 آب سخت مواجه اید یا 1 آب سبک!

راه دیگری که به واسطه ی آن می توانید تشخیص دهید که آب مورد مصرف شما سخت هست یا 9 این هست که از پک های آماده ی اندازه گیری سختی آب استفاده کنید. شما با استفاده از دفترچه راهنمای موجود در این پک ها می توانید خیلی آسوده، مقدار سختی آب مورد مصرف تان را اندازه گیری نمایید.

اما راه های آسان تر و دم دستی تری هم وجود دارند که می توانند شما را متوجه سختی آب مصرفی تان کنند. مثلا بوی عجیب و طعم نا متعارف آب، که این طعم و بو می تواند طعمی شبیه طعم آهن، آهک و یا خاک باشد.

لکه های ناشی از حضور آب بر روی سطوح مختلف که معمولا این لکه ها قرمز هستند و رنگ آن نیز بخاطر وجود آهن در آب هست. وجود لکه های شوینده به رنگ سفید در جاهای مختلف و نهایتا فشار آب کم در دوش و کف نکردن مواد شوینده، می تواند از مهم ترین علائمی باشد که به شما هشدار می دهد که آب مصرفی شما سخت هست.

در نهایت شما می توانید برای استفاده ی بهینه از آب مصرفی و شرب خودتان، از 1 دستگاه تصفیه ی آب بر روی سینک ظرفشویی تان استفاده کنید تا در مواقع نیاز، آب سبک تری را بنوشید.

منبع:

مطلب پیشنهادی

معرفی گیاه گل سنگ، روش پرورش و تکثیر

گیاه گل سنگ صورتی و سفید همه چیز درباره گیاه گل سنگ گل سنگ گیاهی کوچک …